` Συνάντηση με το Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη | Ανακοινώσεις Ομοσπονδίας | Blog

Συνάντηση με το Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη

Ημερομηνία: 03/04/2021 Εμφανίσεις: 2.435 Clicks: 382
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με το Περιφερειάρχη Αττικής
κ. Γεώργιο Πατούλη
   Συνάντηση με το Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη έγινε με τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών κ. Παντελή Μόσχο, τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Χρήστο Μπάκα και τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Θεόδωρο Γαβρήλο, παρεβρέθηκαν και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Λαϊκών Αγορών κ. Σταύρος Μελάς και ο Δ/ντής της Δ/νσης Λαϊκών Αγορών Αττικής κ. Χάρης Πασβαντίδης.

   
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατέθεσε και ανέπτυξε τις κοινές θέσεις και Προτάσεις όλων των Ομοσπονδιών και Σωματείων Παραγωγών και Επαγγελματιών και ειδικά για την ίδρυση Νομικών Προσώπων ως Φορείς Λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών όλων των Περιφερειών της Χώρας.

   
Επίσης αναφέραμε στον Περιφερειάρχη ότι το σχέδιο Νόμου αυτό περιέχει πολλά αρνητικά άρθρα για τους Παραγωγούς και Επαγγελματίες των Λαϊκών Αγορών, και του ζητήσαμε να κάνει παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη προς όφελος του Αγροτικού Κόσμου όλης της Χώρας ειδικά και για τους 1.500 Αγρότες Παραγωγούς και τις οικογένειες τους από την Αττική που έρχονται στις Λαϊκές Αγορές,
  • Ίδρυση Νομικών Προσώπων για τις Περιφέρειες ΑΤΤΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και τις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ όλης της Χώρας
    με την εκπροσώπηση Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών, στα οποία περιέρχονται όλες οι Αρμοδιότητες που αφορούν τη Λειτουργία και Εποπτεία των Λαϊκών Αγορών. Για τη Διοίκησή τους συστήνονται Διοικητικά Συμβούλια με αποφάσεις των οικείων Περιφερειακών Συμβουλίων όπου εξασφαλίζεται η συμμετοχή των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών αγορών.

  • Άρθρο 4
    • ◦ Nα ΕΚΔΙΔΕTAI η ΑΔΕΙΑ Παραγωγού Λαϊκών Αγορών στο Δήμο μόνιμης κατοικίας που να ΙΣΧΥΕΙ για ΟΛΗ την Επικράτεια

    • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ΧΑΘΕΙ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ΑΓΡΟΤΗ όπως γίνεται 90 χρόνια τώρα

    • ΟΧΙ στην ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ και τριετή διάρκεια οι άδειες των Παραγωγών (υφιστάμενων και νέων) στις Λαϊκές Αγορές.

  • Άρθρο 62
    • Να διαγραφεί η παράγραφος 8 στο άρθρο 62 που δίνει την δυνατότητα να μετατρέψουν οι ΠΑΡΑΓΩΓΟI την άδεια τους σε ΕΜΠΟΡΙΚΗ, γιατί ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΕΙΤΑΙ ο Θεσμός, αν μειωθούν οι Παραγωγοί , οι τιμές στις Λαϊκές Αγορές θα φτάσουν στα ύψη προς μεγάλη ζημιά των Καταναλωτών και των ελληνικών προϊόντων.

    • Η Ελλάδα νοσεί γιατί δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ οι περισσότεροι κάνουν Παροχή Υπηρεσιών ή κάνουν ΕΜΠΟΡΙΟ, πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ΚΙΝΗΤΡΑ, ώστε ο πρωτογενής παραγωγικός τομέας να μπορέσει ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ, όμως το Νομοσχέδιο οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

    • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η ποσόστωση που υπάρχει σήμερα στις Λαϊκές Αγορές με 50% Παραγωγούς και 50% Επαγγελματίες Πωλητές Οπωρολαχανικών και Βιομηχανικών Ειδών.

  • Και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το φαινόμενο μέσα από το Νομοσχέδιο η Πολιτεία να επιβραβεύει τους παραβάτες δίνοντας τους την δυνατότητα να γίνουν επαγγελματίες πωλητές “εν μία νυκτί”.

  • Υπενθυμίσαμε στον Περιφερειάρχη ότι έχουμε ζητήσει συνάντηση με την Ένωση Περιφερειών όσον αφορά την ίδρυση Νομικών Προσώπων Λαϊκών Αγορών στις Περιφέρειες όλης της Χώρας.
   Ο Περιφερειάρχης μας απάντησε και τόνισε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και δυνατότητα του δίνει η Νομοθεσία για να συστήσει άμεσα μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου, το Νομικό Πρόσωπο που θα έχει όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών Αττικής.

   Όσον για τη αδειοδότηση των Παραγωγών και την δυνατότητα μετατροπής των Παραγωγών σε Επαγγελματίες θα το συζητήζουν εκτενέστερα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μελά και Δ/ντή κ. Πασβαντίδη, ώστε να προτείνουν στον Υπουργό Ανάπτυξης.