` Λαϊκές Αγορές Ελληνική Ιστορία 91 Χρόνων ένας Θεσμός μια Καθημερινή Ανάγκη. Ζει και συνεχίζει Ενάντια στα Μονοπώλια, στην Παγκοσμιοποίηση και στην Δυτική Οικονομική Πολιτική των Δυτικών Κρατών. | Ανακοινώσεις Ομοσπονδίας | Blog

Λαϊκές Αγορές Ελληνική Ιστορία 91 Χρόνων ένας Θεσμός μια Καθημερινή Ανάγκη. Ζει και συνεχίζει Ενάντια στα Μονοπώλια, στην Παγκοσμιοποίηση και στην Δυτική Οικονομική Πολιτική των Δυτικών Κρατών.

Ημερομηνία: 12/02/2021 Εμφανίσεις: 433 Clicks: 262
Λαϊκές Αγορές
Ελληνική Ιστορία 91 Χρόνων, ένας Θεσμός, μια Καθημερινή Ανάγκη.
Ζει και συνεχίζει Ενάντια στα Μονοπώλια, στην Παγκοσμιοποίηση
και στην Οικονομική Πολιτική των Δυτικών Κρατών.


   Σε πείσμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομικής πολιτικής των δυτικών κρατών, οι λαϊκές αγορές αποτελούν μια εναλλακτική πρόταση για την εμπορική συναλλαγή των ημερών. Σθεναρά αντιστεκόμενες στο μονοπώλιο των πολυεθνικών και των υπεραγορών και αφήνοντας στην άκρη τους διάφορους μεσάζοντες έρχονται με εμφατικό τρόπο να διαψεύσουν την ηθική αρχή ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Καταχωνιασμένες στις παρυφές των μεγαλουπόλεων, οι λαϊκές αγορές αποτελούν μια συμφέρουσα λύση για τον καταναλωτή που επιθυμεί να ξοδέψει τα χρήματά του σε τιμές ελκυστικές και σε προϊόντα ποιοτικά προερχόμενα απευθείας απ’ τους παραγωγούς. Διεκδικώντας τη ληξιαρχική πράξη δημιουργίας τους στα καλντερίμια των πολυμήχανων ναπολιτάνων της αρχαιότητας, η ιδέα για τη θεσμοθέτηση και καθιέρωσή τους στα ελληνικά πράγματα παρατηρείται περί το 1929 και αποδίδεται στον Ελευθέριο Βενιζέλο. Παρά την γκρίνια των επίμονα διαμαρτυρόμενων επαγγελματικών οργανώσεων, η υποστήριξη και η αγάπη για τη λαϊκή ήταν πάνδημη. Το Σάββατο 18 Μαΐου 1929, είναι η ημερομηνία που επισημοποιείται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στην ελληνική πραγματικότητα με τους πρώτους πάγκους να στήνονται στην πλατεία Θησείου. Τα στιχάκια του Γεώργιου Πωπ φαίνεται να σκαρώθηκαν για εκείνη την μέρα: Θα πας εις το Θησείον μόλις φέξη/ ή μόνος ή μετά παρέας/ και πριν ακόμη πης μια λέξι /θα παίρνης ζαρζαβατικά και κρέας.