` Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών | Ανακοινώσεις Ομοσπονδίας | Blog

Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Ημερομηνία: 06/12/2022 Εμφανίσεις: 16.279 Clicks: 300
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΘΗΒΩΝ 103, 121 36 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΛ: 2105752449 FAX: 2105719474
Ιστοχώρος: http://www.laikesagores.gr Email: info@laikesagores.gr

Ημερ. 05/12/2022

Προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου, του Υπουργείου Εσωτερικών,
περί σύστασης Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών, Περιφέρειας Αττικής
και Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.


ΠΡΟΣ

:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

   

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

   

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

   

ΚΚΕ

   

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

   

ΜΕΡΑ 25

Ένα πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, λαμβάνει σάρκα και οστά, με το Νομοσχέδιο αυτό, της σύστασης Νομικών Προσώπων Οργάνωσης και Διοίκησης των Λαϊκών Αγορών και επιτρέπουν την στοχευμένη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ζητημάτων και την ταχύτερη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με την εύρυθμη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό των Λαϊκών Αγορών, ώστε να διασφαλίζεται η βέλτιστη εξυπηρέτηση των Καταναλωτών.

Σύσταση Επιτροπών Λαϊκών Αγορών ανά Περιφερειακή Ενότητα (άρθρο 28, Ν 4497)

Είναι ευκαιρία να ικανοποιηθεί το αίτημα όλων των Ομοσπονδιών της Περιφέρειας για την επανασύσταση των 9μελών Επιτροπών ανά Περιφερειακή Ενότητα, που έργο τους θα είναι:

  • η καταγραφή δυσλειτουργιών στην ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών και την υποβολή προτάσεων στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους,

  • η εισήγηση στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο κάθε πρόσφορου μέτρου για την αποτελεσματικότερη οργάνωση και λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπως πραγματοποίηση σχετικών ερευνών, σεμιναρίων, διαφημιστικών και επικοινωνιακών ενεργειών και την εισήγηση στο φορέα λειτουργίας των αγορών για την αναθεώρηση του Κανονισμού Λειτουργίας,

  • η μέριμνα και την εισήγηση μέτρων για την ομαλή ένταξη και λειτουργία των λαϊκών αγορών στον αστικό ιστό, η μέριμνα και η ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων περί λαϊκών αγορών στη χωρική τους αρμοδιότητα,

  • η γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ίδρυση, επέκταση, κατάργηση των αγορών και την εισήγηση στις υπηρεσίες των φορέων λειτουργίας των αγορών για τη μετακίνηση και τη χωροθέτηση αυτών,

  • η έκδοση γνώμης για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και η ίδρυση, η επέκταση, η κατάργηση λαϊκών αγορών.

  •  

Απρόσκοπτη Δραστηριοποίηση Νέων Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές της Χώρας σε ποσοστό 20% επί του αριθμού των δραστηριοποιούμενων Παραγωγών σε κάθε Λαϊκή Αγορά (όπως προέβλεπε το άρθρο 32 παρ. 4 του Ν. 4497|2017) .

Από την ισχύ του Νόμου 4849|2021 από 01/02/2022 έως σήμερα 10 και πλέον μήνες δεν έχει εκδοθεί σ’ όλη τη Χώρα ούτε μία παραγωγική άδεια, λόγω του ότι πλέον η δραστηριοποίηση των Παραγωγών και η Αδειοδότηση τους απαιτεί την προκήρυξη Αδειών και Θέσεων, αφού πρώτα ολοκληρωθεί το Ο.Π.Σ.Α.Α. (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ανοικτή Αγορά), όμως αυτή την στιγμή αντιμετωπίζουμε την γραφειοκρατική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Συστήματος και οι Λαϊκές Αγορές αντιμετωπίζουν την έλλειψη των Παραγωγών.

Ταυτόχρονα, οι Παραγωγοί που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις Λαϊκές Αγορές και να διαθέσουν τα Προϊόντα τους και την Παραγωγή τους, αντιμετωπίζουν την άρνηση των Φορέων Λειτουργίας σ’ όλη τη Χώρα που αδυνατούν να τους αδειοδοτήσουν λόγω της μη ολοκλήρωσης του Πληροφοριακού Συστήματος Ο.Π.Σ.Α.Α. και την αδυναμία προκήρυξης.

Ο Θεσμός των Λαϊκών Αγορών 93 και πλέον χρόνια ήταν ανοικτός σε όλους τους Παραγωγούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και διέθεταν τα προϊόντα τους στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών και της Αγροτικής Οικονομίας, πλέον με τον Νόμο 4849|2021 αντιμετωπίζουν τον αποκλεισμό και περιμένουν πότε και αν θα γίνει προκήρυξη.

Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα δεκάδων Παραγωγών απ΄ όλη τη Χώρα οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Λαϊκές Αγορές όλης της Χώρας, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγω των διατάξεων του Ν 4849|2021 που επιτρέπει την αδειοδότηση μόνο κατόπιν Προκήρυξης.

Προτείνουμε την Τροποποίηση του Νόμου και την Ελεύθερη Είσοδο των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές προς όφελος των Καταναλωτών και της Αγροτικής Οικονομίας, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 4 του Νόμου 4497|2017 που προέβλεπε την συμμετοχή σε ποσοστό 20% επί του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παραγωγών στην κάθε Λαϊκή Αγορά.

Σε περίπτωση μη ύπαρξης κενών θέσεων, ο φορέας λειτουργίας επιτρέπεται να ικανοποιεί αιτήματα παραγωγών για προσέλευση σε συγκεκριμένη λαϊκή σε ποσοστό 20% επί του αριθμού των δραστηριοποιούμενων παραγωγών σε αυτήν. Η έγκριση προσέλευσης αφορά λαϊκή αγορά και σε καμία περίπτωση συγκεκριμένη θέση. Ο παραγωγός προσέρχεται στη λαϊκή με δική του ευθύνη και δίχως να εγείρει αξιώσεις για κατάληψη θέσης. Τοποθετείται από τον επόπτη αυτής σε κενή θέση τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω μη προσέλευσης άλλου πωλητή.

Για το Δ.Σ.
της Π.Ο.Σ.Π.Α.Π.Π.Λ.Α.